Nu heter jag Ruuth. I efternamn.
Det låg ett brev från Patent- och Registreringsverket i brevlådan. Det är ju inte varje dag, så det var med lätt skälvande händer jag öppnade kuvertet. I det låg två högtidigt utformade dokument, de såg ut som sådana där diplom man fick i scouterna.
Det ena lät meddela att jag fått nytt personnamn: Ann-Christine Karin
Det andra annonserade att jag fått nytt efternamn: Ruuth.
Från och med nu heter jag alltså Ann-Christine Karin Ruuth. Tilltalsnamnet är som ni kan gissa fortfarande Ann-Christine.
Så många har frågat mig varför jag valde att heta Ann-Christine. Varför inte något kortare, mera slagkraftigt, inte så krångligt? Bakom frågorna anar jag att namnet Ann-Christine inte har så hög status. Nuförtiden. Jaha. Men jag jag har tjatat tillräckligt om det. Ni som fortfarande undrar får fråga någon annan. Som vet. Nu kan ni nyfikna ändå få veta varför Karin och varför Ruuth.
Karin har jag lagt till nu. Och när det gäller det namnet vet jag bestämt varför. Karin var min enda moster och en kvinna som jag beundrade mycket. Orädd. Skärpt. Expert på afrikansk litteratur och besökte ett mycket stort antal afrikanska länder. Gränslös humor. Öppen. Vi syskonbarn beundrade henne oändligt och såg fram emot varje gång hon hälsade på. Nu är jag stolt att få bära hennes förnamn. Och efternamn.
Hon hette Ruuth precis som min mamma och deras två bröder, Gustaf som var organist i Jönköpings Sofia och Anders, som döpte mig och som varit min förebild som präst under många år. Släkten lär härstamma från Finland. En känd anfader är greve Erik Ruuth som bl a anses ha infört Herrgårdsosten. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Herrgårdsost) Så sänd honom en tanke när du biter i frukostfrallan. 🙂
Roxberg då? Ett namn som jag burit i drygt 20 år, men det tillhör min exhustru. Nu lämnar jag tillbaka det och tackar varmt för lånet.
Av praktiska skäl kommer förstås Roxberg att leva kvar som mitt efternamn ett tag till. Så är t ex ett antal föredrag redan annonserade i det namnet. Det kommer också att innebära förändringar för FB och hemsida etc. men det märker du så småningom!
Men vi kan väl öva redan nu! Så säg nu efter mig, alla på en gång: ANN-CHRISTINE RUUTH. Utmärkt! Det här kommer att gå hur bra som helst!
Ann-Christine Ruuth
Lycka till /Elisabeth i Angelstad
Vad härligt. Gott att namnet har en mening/innehåll/budskap. Allt gott framöver önskar jag dig.
Grattis till nya namnet. Jag vet ju själv hur viktigt det känns 🙂
Nu ska jag försöka lägga det på minnet, så jag inte gör samma miss som många i min närhet, om mitt eget namn.
Nyfiken fråga…Har du släktingar i Skåne? En gård i närheten av där jag växte upp, heter Ruuthsbo. Namngivet efter en adlig godsägare…
Kram 🙂
Jag såg filmen på TV och har även sett dig tidigare i TV. Intressant. Jag håller på med släktforskning och framförallt då släkten Nordin från Ragunda. Där kommer en del av släkten Ruuth in genom kyrkoherden i Hede ,Johan Christopher Ruuth (1767 (8)-1822) som var gift med Elisabet Margareta Nordenström (1784-1825), dotter till prosten i Offerdal, Olof Nordenström (kusin med min mfffmf). Johan Christopher var son till en officer i Jämtland och hette ursprungligen Örbom i efternamn men tog namnet Ruuth som, om jag minns rätt, fanns på hans mors sida (där har du en histiorisk parallell). Det finns rätt många präster i släkten Ruuth vad jag kan märka. Är du nyfiken på allt detta skickar jag gärna det jag har om vår gemensamma släkt.
Hej Per-Olof!
Jodå, lite koll på släkten har jag! Johan Christopher Ruuth var bror till Johan Olof (*1819 + 1853) som var präst i Multrå. Han var min morfars farfar. Och jag har precis som den Örbom du nämner nu alltså tagit min mors flicknamn! För att inte tala om alla de andra sätt som jag ställt till det för släktforskare som du! 🙂
Med vänlig hälsning,
Ann-Christine
Spännande att du tillhörde ”grenen Ruuth av Örbom”! Jag har intresserat mig en del sista åren, så gott tiden räcker till, för släkten Örbom, då jag har rötter från den genom min farfars morfars farmors mor Catharina Elisabet Örbom, 1758-1835, dotter till en av stamfadern Anders söner.
Jag har även tittat så gott jag kunnat på den Ruuthsläkt som Johan Christoffer Örbom/Ruuths mor var av. Det verkar inte gå att belägga något släktskap till de adliga ätter som frambringade greve Erik Ruuth med osten. Släkten kan följas bak till en kapten Nils Ruuth vid Upplands regemente, 164(9)-1704. Han var farfar till systrarna Christina och Helena som gifte sig med bröderna Anders respektive Erik Johan Örbom. Jag kan gärna skicka diverse material om du vill. Vårt släktskap? Min farfar och du är 7-männingar. 🙂
Hej Anders och tack för din kommentar!
Jo, jag är medveten om att jag inte kan påtala något släktskap med greve Erik. Det hade varit lite kul, eftersom jag numera bor bara några mil ifrån Marsvinsholm och Ruuthsbo. Men jag gläds ändå åt att bära namnet Ruuth!
Med vänlig hälsning
Ann-Christine
Hej, jag är också döpt av din morbror Anders Ruth. Hemma hos min farmor och farfar i Lunde i Gudmundrå socken 1978. Finns ett fint foto på mig och mina föräldrar och Anders Ruuth. Fint att du tagit tillbaka det namnet.
Hej Maria!
Tack snälla du för din hälsning! Och förlåt att jag inte svarat tidigare!
Ann-Christine
Maria L här ovan är min dotter. Anledningen till att Anders Ruuth döpte henne är att han var min konfirmationspräst och mycket omtyckt. Han ledde konf.läger på Nickebo utanför Härnösand sommaren 1965. Han var också med och startade upp stiftsgården i Söråker, där jag fick jobb som lillvärdinna o kökshjälp sommaren 1971. En modern, rolig och berest präst, full av empati och vidsynthet!